SuhyRecept

Recept gyűjtemény

Kovászos formakenyér

Hozzávalók

  • 160g aktív 1-1 kovász
  • 350g liszt – vegyesen
  • 220g folyadék (víz, joghurt, kefír, krumpli főzőlé)
  • közepes főtt krumpli
  • 10g só

Elkészítés

  1. A folyadékban feloldom a kovászt.
  2. Hozzáadom a lisztet, elkeverem és állni hagyom fél – egy órát.
  3. Hozzáadom a tört krumplit majd alaposan megdagasztom. Félidőben hozzáadom a sót.
  4. Dobozba teszem, egy órát pihenni hagyom.
  5. Nagyra nyújtom, (laminálom), majd hajtom, tekerem, újra dobozba teszem.
  6. 45-60 percenként háromszor sziromhajtást végzek, a végén még fél órát pihenni hagyom.
  7. Formázom, formába teszem, spájzban hagyom kelni 8-10 órát. Reggelig.
  8. Ha megkelt, sütöm. 235°C 20 perc, majd 200°C 25 perc alsó-felső sütés.