Skip to content
Sós kovászos
Kovászos formakenyér
Hozzávalók
- 160g aktív 1-1 kovász
- 350g liszt – vegyesen
- 220g folyadék (víz, joghurt, kefír, krumpli főzőlé)
- közepes főtt krumpli
- 10g só
Elkészítés
- A folyadékban feloldom a kovászt.
- Hozzáadom a lisztet, elkeverem és állni hagyom fél – egy órát.
- Hozzáadom a tört krumplit majd alaposan megdagasztom. Félidőben hozzáadom a sót.
- Dobozba teszem, egy órát pihenni hagyom.
- Nagyra nyújtom, (laminálom), majd hajtom, tekerem, újra dobozba teszem.
- 45-60 percenként háromszor sziromhajtást végzek, a végén még fél órát pihenni hagyom.
- Formázom, formába teszem, spájzban hagyom kelni 8-10 órát. Reggelig.
- Ha megkelt, sütöm. 235°C 20 perc, majd 200°C 25 perc alsó-felső sütés.