SuhyRecept

Recept gyűjtemény

Kovászos kalács

Hozzávalók

  • 150g tejszín
  • 1 tojás + 1 sárgája
  • 70g porcukor (vagy pótló)
  • 90-130g édes madre kovász
  • 270g kelt tészta liszt
  • csipet só
  • 50g lágy/olvasztott vaj

Csíkos kalácshoz 2 evőkanál kakaópor és kevés tej.

Elkészítés

  1. Az összetevőkből tésztát dagasztunk. Csíkos kalácsnál a felét kakaóval színezzük.
  2. Dagasztás után sziromhajtjuk, majd óránként még háromszor, majd még 20 percet pihen.
  3. Kinyújtom, háromba vágom, majd rudakat formázok, és fonom. Csíkos kalácsnál a kétféle tésztát egymásra teszem, így vágom csíkokra, rudakat formázok és nyújtom. Töltött kalácsot is formázhatunk belőle.
  4. Megformázva tepsibe tesszük, és melegben 6-8 óra alatt, vagy hűvösben egész éjszaka kelni hagyjuk.
  5. Ha megkelt, tojással megkenjük és 180°C-on alsó-felső sütéssel 25-30 perc alatt megsütjük. ( 96°C maghőmérsékletnél van kész! )