Hozzávalók
- 150g tejszín
- 1 tojás + 1 sárgája
- 70g porcukor (vagy pótló)
- 90-130g édes madre kovász
- 270g kelt tészta liszt
- csipet só
- 50g lágy/olvasztott vaj
Csíkos kalácshoz 2 evőkanál kakaópor és kevés tej.
Elkészítés
- Az összetevőkből tésztát dagasztunk. Csíkos kalácsnál a felét kakaóval színezzük.
- Dagasztás után sziromhajtjuk, majd óránként még háromszor, majd még 20 percet pihen.
- Kinyújtom, háromba vágom, majd rudakat formázok, és fonom. Csíkos kalácsnál a kétféle tésztát egymásra teszem, így vágom csíkokra, rudakat formázok és nyújtom. Töltött kalácsot is formázhatunk belőle.
- Megformázva tepsibe tesszük, és melegben 6-8 óra alatt, vagy hűvösben egész éjszaka kelni hagyjuk.
- Ha megkelt, tojással megkenjük és 180°C-on alsó-felső sütéssel 25-30 perc alatt megsütjük. ( 96°C maghőmérsékletnél van kész! )