SuhyRecept

Recept gyűjtemény

Kovászos kuglóf

Hozzávalók –

Kis formába fél adag!

  • 200 ml langyos tej
  • 150g kovász (madre)
  • 40 dkg liszt (BL80 és BL55)
  • 10dkg cukor
  • 1 gész tojás
  • +1 tojás sárgája
  • 1 cs vaníliás cukor / kivonat
  • csipet só
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 evőkanál sötét kakaópor
  • mazsola

Elkészítés:

  1. A meglangyosított tejben elkeverem a hozzávalókat a vaj kivételével és elkezdem dagasztani, az olvasztott vajat több részletben később adom hozzá, dagasztom amíg szép fényes, az edény falától elváló tészta lesz.
  2. Ekkor ketté vettem a tésztát, az egyikhez még hozzákevertem, dagasztottam a kakaóport, enyhén kiolajozott fedeles műanyag kelesztőtálba mentek, és 40 percenként három alkalommal szirom hajtást végeztem.
  3. Az utolsó hajtogatás után 1 órával elkezdtem megformázni, lazán kézzel téglalap alakúra nyújtottam. Ugyanezt elvégzem a kakaós tésztával is. Igyekszem egyforma nagyságra nyújtani.
  4. A világos tészta kerül alulra, majd ráhelyezem a kakaósat. Feltekerem mint a bejglit, megcsavarom párszor a két végénél fogva és formába helyezem.
  5. Letakarva a pulton hagytam még 2 órát kelni és éjszakára a hűvösebb szobába tettem, 22-23 fokba. Reggel előmelegített 180°C-os begőzölt sütőbe ment 50 percre. A formában hagytam még kicsit hűlni, de nem sokáig, nehogy nedvesedjen.